pro.domo

 M
Írj Mado  Vendégkönyvébe...  

Látogasd meg Incredi Mailos oldalamat is.

Saját tervezésű levélpapírjaim
letölthetők
!

 

Szabina gifes oldala 
FŐOLDAL
head side


Itt hirdess!
advertise here
Bannercserék 
banner changes
 Bannereim
   my banners

  

   

TŐLETEK KAPTAM 

I got it from you 

 

 

 


1.GALÉRIA galery
Képeimről röviden 
Read it please! 
Képek  PSP-vel

pictures with PSP
 
Újabbak
newer
Évszakok
 Ősz Autumn
Tél fotoim
Tél Winter

Tavasz
Valentin napra 
Nyár


   
2.GALÉRIA galery
Hölgyek
Csendélet
Tájak

Retro
  Új képek  


 
 TERMÉSZETI JELENSÉGEK  
Natural phenomena 
Napfogyatkozás

solar eclips
Holdfogyatkozás
  
lunar eclips

Fekete lyukak 
black holes

Sarki fény 
Aurora
Sarki fény képek 
Aurora pictures


Maffia 
Cosa Nostra 
 Triadok
Yakuza
Maffiozók és az  FBI 
DonnieBrasco  

TITKOK A VATIKÁNBAN 
founderSecrets in Vaticant

Opus dei
The Opus Dei

Az Opus Dei alapító... 

A Da Vinci-kód...
The Da Vinci code.
 

Isten bankára-Roberto Calvi 
God’s banker

Egy hónapos pápaság
One-month-old papac

AmrozianoThe 

 

 
   AKTÍV VULKÁNOK EU-ban 
Active volcanos in EU

 

Találkozás az ördöggel 
Encountered with the Devil
Vulkánokról
Volcanos

Herculeanum

Herculeanum and.. 

Herculeanum képekben
Herculeanum in pictures
Stromboli
Stromboli képekben 
Stromboli 2007.
Etna

Etna képekben2 
Etnapictures

Pompei

Pompei képekben

Pompei in pictures
Vezúv 
Vezúv képekben
Vezuv in pictures


 

Gleccserek  

 
 Gazdagok és híresek 
Reach and famous

 Aga Kán

 Faisal al Szaúd

Rockefeller

Rotchildok

Mitshui

Krupp

Ford

Shell

Paul Getty 

 
 
 

 

EMBERI KIÁLTVÁNY 
human manifesto

Legyetek jók...
be good
figyelj a csend szavára...
mark the word of the silence
http://www.titoktan.hu/index_b.php


 A kiválasztott
 
MENTALISTÁK
http://www.mentalizmus.hu/
http://webcast.tv2.hu/dynamic/f.html?
video_id=375092

 

 

MÁRIANOSZTRA TÖRTÉNETE

 
 

 Buttoncsere


 

 
Elvihető buttonom
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 
 


 

 

MENÜ
 
Szinkód
Szín kódok
 

 
 
Linda-fejléc.reklam
I welcome you on Mado website - Üdvözöllek honlapomon
 

 Mado    

 

 

 

VEZÚV-KÉPTÁR

 

 KISZÁMÍTHATATLAN IDŐZÍTETT BOMBÁK 
Veszélyes vulkánok Európa közepén is akadnak.

 

 VEZÚV

A Európa legismertebb vulkánja, a Vezúv, valamint a körülötte elhelyezkedőkevésbé ismert vulkáni övezet, a legalattomosabb időzített vulkánbombák közé tartozik.Olaszország nyugati partvidékén, a Földközi-tenger legszebb és legsűrűbben lakott vidékén találhatók.
A vulkanizmus oka itt egy szubdukciós zóna, ha kisebb is, mint a Csendes-óceán partjainál.
Az afrikai lemeznek az európaira gyakorolt nyomása következtében a Földközi-tenger alatt a litoszféra egyes helyeken úgynevezett mikrolemezekre esett szét.Ezek egyike a Tirrén-lemez, amely Itália alá csúszott. Az onnan feltörő magma már évmilliókkal ezelőtt is vulkánokat teremtett a csizma alakú félsziget hosszanti tengelye mentén.
Ezek táplálják hővel Larderello geotermikus övezetét, a Vezúv alatti kamrákat.
                                                                                                                                                       

Fenségesen trónol a Nápolyi-öböl felett a nagy hegy. Krátere könnyen megközelíthető, autóval vagy busszal egészen a peremig fel lehet jutni. Oldalán kanyargó aszfaltutak szelik át a megdermedt lávanyelveket. A régebbi csapásokat eltakarják a pineák és a sűrű bozót. az újabbak viszont – mint például az 1944-es kitörésből származók – feketék és kopárak, csak elvétve tűnik fel rajtuk egy-egy kis szürke zuzmóréteg.

Körülbelül száz méterrel a kúp alatt gyalogút kezdődik, köves, kopár, élettelen holdbéli tájon vezet egészen a hatalmas kráterig. A sziklafalak 2-300 métert zuhannak függőlegesen a hegy torkába, amelyet kihűlt lávadugó töm el. A kőzetrétegeket néhol fehér gőz vonja be finom fátyolként, csalhatatlan jeleként annak, hogy a Vezúv még nem hunyt ki.
Magmakamrája öt kilométerrel a kúp alatt helyezkedik el, a vulkanológusok számításai szerint nyolcvanmillió köbméternyi izzó kőzetolvadék található benne. Ha majd a lávadugó egyszer csak nem bírja tovább az alulról jövő nyomást, bekövetkezik a robbanás. Hogy mikor kerül rá sor, nem tudhatjuk.
Az elmúlt századokban, egészen a legutóbbi 1944. évi kitöréséig a Vezúv néhány éves szünetekkel rendszeresen lávát és hamut köpködött. Ezt az erupciós ütemet tekintve a következő kitörés már negyven éve esedékes, de a tűzhányó egyelőre gyanúsan nyugodt.
Minél tovább alszik azonban, annál hevesebb lesz majd az ébredése. Közvetlenül a lábánál, illetve a hegy oldalában közel 800 000 ember él.     

               

                              Folytatás: itt

 

A Vezúv kitöréseinek áttekintő összefoglalása 

 

A Vezúv vulkáni aktivitása 300 000 évvel ezelőtt kezdődött el. Ekkor kezdett kialakulni a Somma –Vezúv együttes, mely két építményből áll: a Monte Sommából és az annál régebbi Vezúvból. A Monte Somma felgyülemlett lávafolyamokból és az alacsony energiájú kitörések piroklasztikus anyagából épül fel. Az építmény felső része, amely elérhette a 2000 méteres magasságot, egy pliniuszi-típusú kitörés során omolhatott össze, úgy 18 ezer évvel ezelőtt. Ezután egy kaldera alakult ki, amelynek az alakja folyamatosan változott a kitörések folyamán. A jelenlegi Vezúv (Monte Cinere) a Monte Somma kalderájából nőtt ki.

I.sz.79. előtt a Somma–Vezúv együttesnek négy nagy energiájú, explóziója volt, amit néhány száz éves pihenés követett, illetve voltak jóval kisebb energiájú, úgynevezett szubpliniuszi kitörések is, melyek után szintén néhány évszázad nyugodt időszak következett. 79. után a Vezúvon gyakran követték egymást a kitörések (kitöréses, kiömléses és vegyes típusúak) és a nyugodt periódusok. Némely ilyen időszak elég hosszú volt és ezeket olyan heves kitörések követték, mint például a 472-es szubpliniuszi-típusú. A legutolsó ilyen jellegű kitörés 1631-ben következett be, amelyet egy háromszáz éves nyugalmi időszak követett.

1631. és 1944. között a Vezúvot gyakori kitörések jellemezték, amelyek nem voltak nagy energiájúak, de gyakran elég látványosak. Az utolsó kitörés 1944. márciusában volt, azóta a vulkán nyugodt.

A Vezúv kitöréseinek történetét a krónikákból és történelmi emlékekből ismerhetjük meg. Illetve a különböző kitörések különböző összetételű anyagai azt mutatják, hogy az intenzív aktivitású periódusokban olyan szakaszok váltogatták egymást, amikor a magmacsatorna nyitva, illetve amikor zárva volt. A nyugalmi időszakot megszakította egy-egy kitöréses periódus, és minél hosszabb volt a nyugodt időszak, annál erőteljesebb volt a kitörés. Az explózió néha nyitva hagyta a magmacsatornát és ekkor olyan időszak következett, amikor gyakori, kis energiájú kitörések következtek be.

Az aktivitás utolsó fázisa három évszázadig tartott és az 1944-es kitöréssel ért véget. Ezzel kezdődött el az a nyugodt korszak, amelynek lehetetlen megjósolni a hosszát. Ezalatt az idő alatt a vulkán csak fumarola tevékenységet mutat a kráter belsejében, ugyanakkor néhány kisebb földrengés észlelhető. A kitörések történetének tanulmányozása után azt a következtetést kell levonnunk, hogy a vulkán nem aludt ki és valószínűleg előbb-utóbb egy új, erős kitörésnek lehetünk tanúi.

A 79-es kitörés

A kitörés 79. augusztus 24-én kezdődött el, körülbelül dél körül. Az első fázist erős robbanásos kitörések jellemezték. Ezután a fázis után egészen másnap reggelig olyan explózióknak lehettek tanúi az ott élők, amelyek főleg gázból, habkőből és hamuból álltak és 3000 méter magasra lövelltek. A fenyő alakú kitörési oszlopot a szél délkeleti irányba fújta. Távolabb a földre hullott és Pompeit és Oplontit 2-3 méter vastagon beborította a habkő. A kitörési oszlop részben összeomlott és ez piroklasztikus folyamot hozott létre, amely a vulkán lejtőin hömpölygött le. Késő éjszaka a kitörés aktivitása csökkent.

Augusztus 25-én kora reggel egy sorozat nagyon erős fretomagmatikus kitörés piroklasztikus folyamot hozott létre, amely hurrikán sebességével száguldott le a vulkán lejtőin és körülbelül 15 km-es körzetben beborította a tájat és rengeteg embert elpusztított, köztük Pompei lakóit is. Később a kitörés erőssége csökkent, majd estére teljes egészében megállt és egy hatalmas területen csak hamut és habkövet hagyott maga mögött. A kitörést kiadós eső követte, amely elindította a lerakott anyagot és sűrű iszapfolyam indult le a Vezúv lejtőin, végig a völgyekbe és beborította az egész vidéket. Ez a lahar 30 m-es vastagságban temette be Herkulaneum városát.

Az 1631-es kitörés

Az 1631-es kitörés volt a második évezredben a Vezúv történetének legkegyetlenebb és legrombolóbb kitörése. Egy hosszú nyugodt periódus után, amely majdnem ötszáz évig tartott, a vulkán újból életre kelt, legalább 500 km2-es területet tett tönkre és hatezer ember halálát okozta.

A kitörés december 16-án reggel hétkor kezdődött, amikor egy körülbelül 15 km magas kitörési oszlop jött létre és ebből a Vezúv keleti oldalára hamu és habkő kezdett hullani. December 17-én reggel 10-kor a központi kráterből piroklasztikus folyam (ártufa) indult el. Ez a gázfelhő, amely magmadarabokat is tartalmazott, a vulkán nyugati és déli oldalán leáramlott és mindent elpusztított, ami az útjába került. 16-ról 17-re virradó éjszaka, majd 17-én délután kiadós eső következett, amely elindította a hamut és sárfolyamot hozott létre. A sár a Vezúv oldalán és lejtőin folyt le.

A kitörésnek ez a fázisa három napig tartott és az egész népesség körében pánikot keltett. Nápoly utcáin az emberek nyilvánosan megvallották bűneiket, bűnbánatot tartottak, Szent Januáriusz vérével és szobrával tartottak körmeneteket. A védőszentjük közbenjárását kérték, mivel a vulkánkitörést bűneikért járó büntetésnek gondolták.

Monterrey hercege, aki az év januárjától Nápoly alkirálya volt, hajókat küldött a Torre del Grecohoz és a Torre Annunziatahoz, hogy összegyűjtse a túlélőket. Néhány hónap múlva, amikor még mindig az események hatása alatt állt, egy táblát rakatott ki Portici-nél, hogy figyelmeztesse az utókort a hegy természetére, és hogy emlékeztesse őket, milyen jelekből ismerhető fel egy vulkánkitörés.

Az 1944-es kitörés

 

 

Minden bizonnyal az elmúlt évszázad egyik leglátványosabb természeti katasztrófája a Nápoly fölé magasodó hírhedt Vezúv 60 évvel ezelőtti kitörése volt. A jelenség egyesekben rémületet és pánikot keltett, másoknak pedig csodálatára vált. Nyilván míg az előbbiek közé a helyi lakosság, addig az utóbbiak csoportjába azok az emberek tartoztak, akik csak átmenetileg tartózkodtak a tűzhányó közelében. Ne feledjük, hogy ezen a helyen ekkortájt nemcsak a természet háborúzott.

Négy nappal Nápoly utolsó német bombázása után, 1944. március 18-án a Vezúv kitört. Néhány nappal korábban kisebb földmozgások már jelezték, hogy a vulkán ismét működni kezd. A kitörés ideje alatt, amíg a hegy hatalmas mennyiségű izzó anyagot lövellt ki, sok ház semmisült meg, és San Sebastiano városának fele elpusztult.

                    Folytatás: katt ide

  

A tűzhányó jóllehet jelenleg szunnyad, mégsem tekinthető végleg kihunytnak. A mostani csendes periódus csak erőgyűjtés egy vélhetően igen erőteljes kitöréshez. 

A Vezúv a világ egyik legjobban megfigyelt tűzhányója. A kráterperemen és -fenéken műszerek tucatjait helyezték el a kutatók.

                                                    Folytatás itt:  katt

 

 

 

Kreativ Blogger díjam   

 

Free TopSite 
 

TOP-lista

GerrysTop100 pro.domo
 
BelgischeTop100 pro.domo

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Free TopSite


Rubin Toplistája

  JoniPeti Topsite

 

 

Top the Top Germany

 
Geniblal incredimail et psp

 
Top site Web Écoute
   


 

               

 

 

 


 In Memoriam

 

 

 

 

 Seuso kincsek története
Seuso bűntény1
 a kincsek kálváriája

Seuzo bűntény2
Seuso bűntény3


A világ ókori 7 csodája 
The world ancient 
7 miracles
 

A gízai Nagy piramis
The Giza piramid
Szemiramisz függőkertje
Hanging garden of Semiramis
Artemissz temploma
Temple of Artemis
Zeusz szobor Olümpiában
Zeus sculpture in Olümpia
Mauszolos síremléke
Mausolos's tomb
Rhodoszi kolosszus
The Rhodos colossus
Alexandriai világítótorony
Alexandria lighthouse

 

 A Világ Új 7 csodája  

TheWorl new 7 mirackles

Legesélyesebbek
Probables
...és képekben
and in pictures 
    Eredményhirdetés 
Results
 
Képekben
 
2007.június 07
fIn pictures


XTRÉM 
 Amatőr  búvárkodás
Amateur diving 
FOTOK
Photos 
Bali 
Bali2
Mexico és Karib vizek 
Mexico and Karib waters
 
Maldiv-szigetek
Maldiv-island
Lanzarota-Kanári-szigetek
Lazarota-Kanári -island
Madeire (Madéra-Kanári-szigetek)
Madeira-Kanari-island
Nagy Korallzátony(Ausztrália)
Big coral reef
Thaiföld
Thailand
 


  Szabadtüdős merülés 
Freediving


 
Robert Alain a falmászó 
Robert Alain the wall climber
Spidman1.
Spidman2.

 

Bázisugrók 
Base jumpers
    ugrás...épületekről 
Jump from buildings
....antennákról 
from aerials

....hídakról 
from bridges
....sziklákról 
from rocks

    
DIVATOS TESTDÍSZÍTÉSEK 
Trendy body decorations 

Tetoválás 
Tattoo
Tetoválás-képek 
Tattoo - pictures
Testfestés 
Body painting
Testfestés-képek 
Body painting - pictures
 
Cica "tesfestés"
Kitten body painting


PLASZTINÁCIÓ 
Plastination

Günther von Hagen
a plasztinátor
... 
the plastinator

...a heidelbergi kiállítás 
The Heidelberg exhibition


  A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI
The world’s biggest waterfalls  

 

Niagara (USA/Canada)  
Viktória-vízesés 
Victoria waterfall
...(Zambia/Zimbabwe)
Angel-vízesés (Venezuela)  

Angel waterfall
 

Iguazu-vízesés (Brazilia
Iguazu waterfall

    
   

  FURCSA ÉPÍTMÉNYEK 
Strange buildings

Kinai nagyfal 
The Cinese big wall
Exterstein
Húsvét szigetek 
Easter islands
Stonehenge
Nazca vonalak 
Nazka képek
Nazca lines
Newgrand
folyósírja Írország 
river grave
Moundok(dombsírok 
Moundok (hill graves)
USA

T
arxieni templomegyüttes 
Tarxien templeband
Carnak-Franciaország 

 


ÉRDEKESSÉGEK KULTÚRÁKBAN
Interests in cultures

Testtorzítás
Body distortion

...és képek
and pictures
Moszok
Moss
Amisok
Amiss

 

Igazgyöngyök
 Pearls
Gyöngyhalászok
Pear

 

Némely menühoz Regizni kell

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

  

 

Free TopSite 
 

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!