pro.domo

 M
Írj Mado  Vendégkönyvébe...  

Látogasd meg Incredi Mailos oldalamat is.

Saját tervezésű levélpapírjaim
letölthetők
!

 

Szabina gifes oldala 
FŐOLDAL
head side


Itt hirdess!
advertise here
Bannercserék 
banner changes
 Bannereim
   my banners

  

   

TŐLETEK KAPTAM 

I got it from you 

 

 

 


1.GALÉRIA galery
Képeimről röviden 
Read it please! 
Képek  PSP-vel

pictures with PSP
 
Újabbak
newer
Évszakok
 Ősz Autumn
Tél fotoim
Tél Winter

Tavasz
Valentin napra 
Nyár


   
2.GALÉRIA galery
Hölgyek
Csendélet
Tájak

Retro
  Új képek  


 
 TERMÉSZETI JELENSÉGEK  
Natural phenomena 
Napfogyatkozás

solar eclips
Holdfogyatkozás
  
lunar eclips

Fekete lyukak 
black holes

Sarki fény 
Aurora
Sarki fény képek 
Aurora pictures


Maffia 
Cosa Nostra 
 Triadok
Yakuza
Maffiozók és az  FBI 
DonnieBrasco  

TITKOK A VATIKÁNBAN 
founderSecrets in Vaticant

Opus dei
The Opus Dei

Az Opus Dei alapító... 

A Da Vinci-kód...
The Da Vinci code.
 

Isten bankára-Roberto Calvi 
God’s banker

Egy hónapos pápaság
One-month-old papac

AmrozianoThe 

 

 
   AKTÍV VULKÁNOK EU-ban 
Active volcanos in EU

 

Találkozás az ördöggel 
Encountered with the Devil
Vulkánokról
Volcanos

Herculeanum

Herculeanum and.. 

Herculeanum képekben
Herculeanum in pictures
Stromboli
Stromboli képekben 
Stromboli 2007.
Etna

Etna képekben2 
Etnapictures

Pompei

Pompei képekben

Pompei in pictures
Vezúv 
Vezúv képekben
Vezuv in pictures


 

Gleccserek  

 
 Gazdagok és híresek 
Reach and famous

 Aga Kán

 Faisal al Szaúd

Rockefeller

Rotchildok

Mitshui

Krupp

Ford

Shell

Paul Getty 

 
 
 

 

EMBERI KIÁLTVÁNY 
human manifesto

Legyetek jók...
be good
figyelj a csend szavára...
mark the word of the silence
http://www.titoktan.hu/index_b.php


 A kiválasztott
 
MENTALISTÁK
http://www.mentalizmus.hu/
http://webcast.tv2.hu/dynamic/f.html?
video_id=375092

 

 

MÁRIANOSZTRA TÖRTÉNETE

 
 

 Buttoncsere


 

 
Elvihető buttonom
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 
 


 

 

MENÜ
 
Szinkód
Szín kódok
 

 
 
Linda-fejléc.reklam
I welcome you on Mado website - Üdvözöllek honlapomon
 

 Mado    

 

 
.Seuso-bűntény1, kincsek kálváriája

Forrás: Tót Sándor: 2004. Zsaru Magazin

 

A Seuso bűntény
.....kincsek kálváriája

Bizonyítékok láncolata...az ORFK nyomoz
Sümegi ház rejtéje
Sümeghi őrmester halála
öngyilkosság, vagy gyilkosság

Régészeti szenzáció és bűntény

(Tizennégy éve a Sotheby's aukciós ház New York-i árverése előtt rendezett sajtóbemutatón tűntek fel először azok a színezüstből készült, hatalmas díszedények, amelyeket azóta a világ Seuso-kincsek néven ismer. A páratlan, római kori kincslelet nyilvános prezentációját követően az árverés mégis elmaradt. Kiderült ugyanis, hogy az angol főnemes, Lord Northampton birtokában levő tizennégy darabos ötvösremekeket (a 15. darab egy tartóüst) hamis libanoni eredetpapírokkal adták el a lordnak, aki közvetítőkön keresztül több tételben vásárolta fel a muzeális ritkaságokat. A nagy értékű műkincsekre Libanon és a volt Jugoszlávia mellett igényt formált hazánk is.)

Az eredet igazolására 1991-ben indított New York-i pert Lord Northampton ügyvédeivel szemben a magyar állam elveszítette. A sikertelen per ellenére számos, egyértelmű érv szól amellett, hogy az egykori tulajdonosáról Seusónak nevezett kincs a Római Birodalom Pannónia tartományából, ezen belül is a Dunántúlról, a Balatonhoz közel eső helyről származhat. Legnagyobb tavunkat a rómaiak Pelsónak nevezték - ez a latin felirat olvasható a műtárgyegyüttes egyik darabján. A Nemzeti Múzeumban őriznek egy négylábú edénytartót (quadripust), amely anyagában és díszítésében is nagy hasonlóságot mutat a Seuso-kincsekkel. Ezt a római kori műtárgyat Polgárdi jelenlegi polgármesterének, Borbély Istvánnak az ükapja szolgáltatta be 1878-ban, fakitermelés közben találták Kőszárhegyen. Szakértők elemezték az ezüstkészleten talált mikromaradványokat, s arra a következtetésre jutottak, hogy azok megegyeznek Polgárdi-Szabadbattyán-Kőszárhegy környékének földmintáival. Feltehetően ezen a területen találta meg az amatőr régész, Sümegh József az 1970-es évek második felében a kincseket. Egyelőre úgy tűnik, a rejtélyes körülmények között meggyilkolt fiatalember magával vitte a titkot a sírba: hol találta meg az ezüstkészletet, s kik szerezték meg tőle a római edények egy részét. A katonaságtól leszerelés előtt álló Sümegh honvédet 1980. december 17-én felakasztva találták meg egy Kőszárhegy melletti romos pincében. A sokáig öngyilkosságnak hitt halálesetről csak később derült ki, hogy gyilkosság történt. Ma már a legvalószínűbb, hogy az értékes kincseket az amatőr régész gyilkosai juttatták ki az országból.
Ez az izgalmas téma, amely egy megoldatlan régészeti szenzáció és egy különös bűntény hátterét együtt foglalja magába, több éve foglalkoztat. Mint a Zsaru magazin újságírója, 2000 és 2003 között követtem nyomon a Seuso-kincsek sorsának rejtélyes szálait. Az alaposabb "feltárás" és a téma napirenden tartásának ötletét az adta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság lapján keresztül is felhívjuk a figyelmet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) tízmillió forintos jutalmára, amelyet annak ajánlott fel, aki az ezüstkészlethez tartozó műtárgyat szolgáltat be. Ugyanis a kincslelet több mint kéttucatnyi darabja eddig nem került elő. Másrészt a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának műkincsvédelmi nyomozói is újból elővették a kincsekkel kapcsolatos bűnügyet, esélyt látva arra, hogy több mint két évtized múltával is a Sümegh-gyilkosság felderítése elvezethet a kincsrejtély megoldásához. A ma is közérdeklődésre számot tartó Seuso-téma kibontását nem tekintem egyedi újságírói vállalkozásnak, hiszen sokan foglalkoztak vele - s remélhetőleg foglalkoznak a jövőben is - különböző mélységben. A Zsaruban megjelent, most szerkesztett változatban közreadott cikksorozat kiindulópontját két fő forrás jelentette számomra: Bánkutiné Hajdú Évának, a Seuso-kincsek miniszteri biztosának a Magyar Nemzetben korábban közzétett publikációi, illetve Dézsy Zoltánnak, az MTV szerkesztő-riporterének dokumentumfilmje.


Ne félj, mesélj!

A Sotheby's által már 1990-ben negyvenmillió fontra értékelt kincslelet sorsát gyilkosságok és félelem árnyékolja be. Erről beszélt a Seuso-kincsek miniszteri biztosa, aki ma is reménykedik abban, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának tízmillió forintos jutalma hozzásegíthet ahhoz, hogy igazoljuk: jogosan formált igényt Magyarország a Lord Northampton birtokába került ezüstkészletre.
Bánkutiné Hajdú Éva tíz éve foglalkozik a Seuso-üggyel. Előbb újságíróként kutatta, majd 1997-től a kulturális tárca irányítójának felkérésére miniszteri biztosként felügyeli, koordinálja a hivatalos lépéseket a Seuso-kincsekkel kapcsolatban.
- Mi adta az ötletet az eddig egyedülálló, díjazásos felhíváshoz, amellyel a római kori ezüstkincs eredetének bizonyítását kívánják elérni? - kérdeztük a miniszteri biztost.
- Meggyőződésünk, hogy Magyarországon van még olyan tárgy, amely a Seuso-kincshez tartozik. Tanúk az 1990 és 1993 között zajló rendőrségi vizsgálat során legalább negyven tárgyról beszéltek és két rézüstről. Biztos tudomásunk az angol főrend kezében lévő 14 ezüsttárgyról és egy rézüstről van. A Scotland Yard adatai és más nyomozati anyagok alapján megfogalmazódott olyan vélemény is, hogy késekkel és más kiegészítőkkel együtt kétszáz darabosra tehető az egész leletegyüttes. Úgy véljük, Magyarországon kell ebből még lennie jó néhány darabnak. A lordnál és egy-két külföldi kereskedőnél nagyméretű tárgyak vannak, többek között egy oroszlánokkal díszített amfora is, melynek párja Magyarországon lehet elrejtve. Mivel kiderült, hogy a jogszabályok ellenére nálunk is adni-venni lehet ilyen régészeti tárgyakat, akik kapcsolatba kerültek az üggyel, félnek és titkolóznak.
- Miért?
- A kincshez kapcsolódó halálesetek miatt. Bár a rendőrségnek nem sikerült bizonyítania, hogy a Seuso-kincseket korábban birtokló Sümegh József gyilkosság áldozata lett (a gyilkosság gyanúját az interjú után két évvel a rendőrség hivatalosan is bejelentette - A Szerk.), ez a haláleset szerintük összekapcsolható a kinccsel. Műkereskedők és a falubeliek szóbeszéde szerint még legalább három haláleset kötődik a Seuso-kincsekhez: az áldozatok egyike korábban régészeti ásatáson dolgozott, a másik Sümegh baráti köréhez tartozott, a harmadikkal egy munkahelye volt.
- Kik titkolóznak a Seuso-leletekkel kapcsolatban?
- Amikor az 1993-as New York-i per előkészítése, majd a per és a kártérítésről való egyezkedés folyt, leginkább a magyar államot képviselő amerikai ügyvéd, Frank Koszorus kérésére, a Külügyminisztérium hathatós támogatásával, titoktartás övezte az egész ügyet. Nem lehetett beszélni és írni róla. Tovább gerjeszti a félelmet, hogy a perbeli tanúk szerint a rendőrség is azt tanácsolja, ne nyilatkozzanak. Meggyőződésem, hogy a nyilvánosság, a közvélemény támogatása nélkül soha nem kerülnek vissza a kincsek. Azért vannak elrejtve a tárgyak, mert még ma is félnek tőlük az emberek. Igaz, előkerülésük óta generációváltás történt. Azoknak, akik a 70-es évek közepén középkorúak voltak, a gyerekeik talán könnyebben beszélnek arról, amiről apjuk, anyjuk sosem szólt, amit titokban kellett tartaniuk, és el kellett rejteniük. Azt is el kell mondani, hogy aki nem hozható közvetlen kapcsolatba Sümegh József meggyilkolásával, az nem büntethető. Elévült az illegális adásvétel és a külföldre csempészés bűntette is, az államtól való lopás azonban nem évül el. Mindenképpen vissza kell származtatni a kincset az államnak.
- Tehát azt tanácsolja az érintetteknek, ne hallgassanak, ne féljenek, nyugodtan forduljanak szakemberhez, régészhez.
- Kérem, ezt fogják fel úgy, hogy nemzeti érdek. Az ő történetük, az ő tárgyuk révén tudjuk visszakövetelni azokat, amelyek Lord Northamptonnál vannak.
- Voltak-e olyan külföldi szálak, amelyek közelebb vezettek a kincshez?
- Volt egy akció, amelyet a Scotland Yard tervezett. Az egyik informátoruk, aki évek óta nekik dolgozott, felajánlotta a segítségét a Seuso-ügyben is. Ő korábban kapcsolatba került az ezüsttárgyakkal, benne volt az adásvételi láncban, amúgy az illegális műkereskedelem egyik ismert figurája. Megegyezett az angol rendőrökkel, hogy megszerez olyan tárgyakat, amelyek nincsenek a lordnál, de a Seuso-kincshez tartoznak. Azért halt el az ügy, mert az informátor nem jött ki azzal a nyomozótiszttel, aki a régi kapcsolatát felváltotta. Ezután az informátor közvetlenül Magyarországnak ajánlotta fel a segítségét. Eljött Budapestre is, de addigra már kiadta, hogy mire készül: a New York Times riporterének nyilatkozott erről. Nem tudni, miért adta fel magát. Végül Magyarország és a Scotland Yard is megszakította vele a kapcsolatot. Mivel a külföldi vonal teljesen leállt, ezért gondoltuk, hogy a hazait meg kellene mozgatni.
- A Seuso-kincsek miniszteri biztosaként milyen a kapcsolata az ügyben tovább nyomozó magyar rendőrséggel?
- Jó a kapcsolatom. A tízmilliós felajánlásról is tudott a rendőrség, egyetértett azzal, hogy talán megmozgatna bizonyos embereket. Nagyon jó lenne, ha megértené és megérezné mindenki, hogy valóban nem tudunk továbblépni, ha nem jelentkezik olyan személy, akinél van ilyen tárgy. Hogy vissza lehessen perelni a Lord Northamptonnál levő kincseket, s hogy magyar múzeumban legyen egy Seuso-kiállítás. Lehet, mindez azon múlik, aki éppen most olvassa ezeket a gondolatokat.

 

A kinccsel összefüggő haláleset nyomozásán évekig dolgoztak az Országos Rendőr-főkapitányság speciális detektívjei. A kiemelten kezelt ügyben közvetett bizonyítékok láncolatát derítették fel, de a rejtély máig nem oldódott meg.
Vukán Béla alezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága vagyon-és műkincsvédelmi alosztályának vezetője hosszú éveken keresztül foglalkozott a kincslelet bűnügyi hátterével.
- Összefügg a lelettel az a nyomozás, amelyet 1990-1996 között folytattunk egy gyanús körülmények között meghalt sorkatona, Sümegh József halálának tisztázására. Az elhunyt édesapja 1990-ben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfőbb Ügyészséghez. Mivel a Legfőbb Ügyészség úgy ítélte meg, hogy a Katonai Ügyészség tíz évvel korábbi eljárása hiányos volt, az ORFK-t újabb
nyomozás lefolytatására utasította. Lényegében egy emberölési ügyben kezdtünk kutakodni. Azt akartuk megtudni, mi történt a fiatalemberrel, akit felakasztva találtak meg a kőszárhegyi Borbély-pincében 1980. december 17-én. Sajnálatos módon az egy évtizeddel korábbi helyszíni szemle alapján nem lehetett rekonstruálni a végzetes eseményt.
- Hogyan szereztek tudomást arról, hogy Sümegh régiségeket gyűjtött?
- Az édesapja utalt először arra, hogy a fia gyűjtő volt, és lehettek értékes tárgyai. Később mások is megerősítették, hogy Sümeghnek értékes régiségei lehettek. A feltételezett emberölés lehetséges motívumaként kezeltük azt, hogy az értékei miatt ölhették meg. Ez bizonyíték nélkül viszont önmagában kevés volt ahhoz, hogy kimondhassuk, valóban gyilkosság történt.
- Mit tárt fel a nyomozás a katona halálával kapcsolatban?
- Különösnek találtuk, hogy az állítólagos öngyilkosság a fiatalember leszerelése előtt három nappal történt. Sümegh József Pápán volt katona, a gyengélkedőn teljesített szolgálatot. Ha öngyilkos lett volna, ott könnyen gyógyszerhez is hozzáférhetett volna, annál is inkább, mivel ottani elöljáróival jó viszonyban volt. A nyomozás során egyre jobban megerősödött bennünk az a vélemény, hogy okozati összefüggés lehet Sümegh halála és a birtokában levő régiségek között. Megállapítottuk, hogy a leszerelése előtt szabadságra akart menni. El is távozott a laktanyából, de nem ment haza Polgárdiba, hanem olyan rokonoknál húzta meg magát, akiknél korábban sosem szállt meg. Az egész arra utalt, hogy valakik követték, s ő felfedezve ezt, leszállt a vonatról. Gyalogosan, majd egy traktorra felkéredzkedve közelítette meg Székesfehérvár mellett élő rokonait, és néhány napot töltött náluk. Utoljára a Polgárdi melletti ipartelepen levő kocsmában látták két idegen társaságában, akikről máig sem derült ki, hogy külföldiek voltak-e vagy magyarok. Együtt fogyasztottak italt, és együtt indultak el ahhoz a pincéhez is, ahol a felakasztott katonát megtalálták. Feltűnő volt, hogy Sümegh nagyobb összegért vásárolt csokoládét, amit ajándékba akart hazavinni a féltestvéreinek. A helyszíni szemlén, ami három nappal a halála után történt, sem édességet, sem pénzt nem találtak nála.
- Mire jutottak a kincsekkel kapcsolatban?
- A tanúk szerint a régi tárgyakat 1976-ban találta meg Sümegh a polgárdi kőbánya területén, de közvetlen bizonyítékunk erre sincs. A magyar rendőrség egyelőre csak azt tudja állítani, hogy Sümeghnél olyan tárgyak voltak, amelyek nagy hasonlóságot mutattak a Seuso-kincs ismert darabjaival, feltehetően római kori régészeti leletek lehettek. Az azonosságot csak akkor tudnánk kimondani, ha olyan tárgy kerülne elő, amelyről igazolható, hogy korábban Sümeghnél volt, és részét képezi az ismert leletegyüttesnek. Sok egymást erősítő, közvetett bizonyítékuk van - tanúk által készített vázlatrajzok, leírások, földminta-azonosságok, a száz évvel korábban szintén Polgárdiban talált quadripus (négylábú edénytartó) -, amelyek arra utalnak, hogy a Sümeghnél látott tárgyak a Seuso-kincs részei lehettek. Információink vannak arról, hogy még életében értékesítette a tárgyak egy részét, illetve cserélt belőlük. Ezért bízunk abban, hogy Magyarországon előkerülhet ezek közül még néhány darab. Hogy Sümeghet a kincsért ölték meg, szintén nem tudtuk kétséget kizáróan bizonyítani. Ez nem is megy az érintettek együttműködése nélkül. Az egész nyomozás során azt tapasztaltuk, hogy jó nyomon járunk, de nem kaptuk meg azt az együttműködést a megszólított személyektől, ami elvárható lett volna. Mindenkinél azt éreztük, hogy valami megfoghatatlan dologtól tart, fél. Különböző haláleseteket kapcsoltak össze az üggyel. A nyomozás több ezer embert érintett. Egy olyan időszakot fogtunk át 1976 és 1980 között, amikor Sümegh nagyon sok emberrel találkozott: kapcsolatban állt gyűjtőkkel, dolgozott Budapesten, ahol kijárt az Ecserire, és katona is volt. Ebben a kapcsolati körben kellett volna behatárolnunk azokat az embereket, akik felelősek lehettek a haláláért. A kérdés szerintünk bonyolultabb annál, mint hogy egy alkalommal elvették tőle a tárgyakat és megölték. Meggyőződésünk, hogy a tárgyak egy része még Sümegh életében eljutott külföldre. Feltételezzük, az is motiválhatta halálát, hogy örökre el legyen némítva.
- Miért zárták le a nyomozást?
- Ez a szokásosnál hosszabb nyomozás volt, tekintettel az ügy súlyára. Mivel 1996-ban úgy látszott, hogy minden lehetőséget kimerítettünk, és átütő sikerre nem számíthatunk, az ügyet lezártuk.
- Vár-e még valamilyen fordulatot ennyi év után?
- Szeretném, ha az, amit mi tudunk, beigazolódna a nyilvánosság előtt. Munkánk igazolását látnánk abban, ha a mi érvrendszerünk testet öltene egy konkrét tárgyban - ebben reménykedem. Az idő nekünk dolgozhat: változnak a körülmények, a félelmek elülnek. Azt állítom egyébként, hogy ma is élnek közöttünk olyan emberek, akik tudják, mi történt Sümegh Józseffel. Azok, akiknek jelenleg is a birtokában van olyan tárgy, amely a néhai Sümegh Józseftől származik, nyugodtan jelentkezzenek, mert pusztán az a tény, hogy ilyen tárggyal rendelkeznek, nem jelenti, hogy a katona halálához közük van. Továbbra is számítunk azokra, akik a korabeli történések tanúi voltak, akikkel Sümegh József beszélt, akikkel kapcsolatot tartott. Bízunk abban, hogy még valakinek eszébe jut tájékoztatni minket, de meg kell mondanom, illúzióim nincsenek.

 

Dézsy Zoltán, az MTV szerkesztő-riportere nem kevesebbet állít, minthogy tudja, kik gyilkolták meg a Seuso-kincset megtaláló katonát, és ki hallgat arról, hogy római kori ezüsttál van a birtokában. Dézsy 1992-től kezdett foglalkozni a Seuso-film gondolatával, de a forgatásra később, 1995-96-ban került sor, majd először 1997 őszén mutatták be dokumentumfilmjét. Évekig kereste a koronatanúkat és kontaktust teremtett az illegális műkincs-kereskedelemben érintett orgazdákkal is.
- Filmesként először szegődött a Seuso-kincsek nyomába. Milyen eredményt hozott a "nyomozása"?
- Meggyőződésem, hogy azokból az ezüsttálakból, amelyeket egykor Sümegh József talált meg, több is Magyarországon van. Tulajdonosaik között lényegében annyi a különbség, hogy egy részük tudja, mi van a birtokában - ők az értékes műtárgyakat elásták, vagy gyűjteményük titkos darabjaként őrzik -, más részüknek fogalma sincs arról, milyen ritka kincshez jutottak hozzá. A mai napig foglalkoztat a New York-i tárgyalásra megidézett egyik tanú, akinél kell, hogy legyen az ezüst tárgyakból. Azt is biztosan tudom, hogy két rézüstben találta meg Sümegh a római kori kincseket. Az egyik rézüst - amelynek párját a 14 darabos készlettel együtt Lord Northampton birtokolja - valahol Somogy megyében van, és pálinkafőzésre használták. Az üst olyan emberekhez került, akik "nomád" életmódot élnek - nem néznek tévét, nem olvasnak újságot, és rádiót sem hallgatnak, így aztán fogalmuk sincs róla, mit birtokolnak. Mindezt azoktól az orgazdáktól tudom, akik pár tízezer forintért adtak túl az Ecserin a hozzájuk került tárgyakon. Amikor szembesültek azzal, hogy a tálak és az üst mennyit ér, hiába keresték egy éven keresztül, amit elkótyavetyéltek. Elég lenne ennek a rézüstnek a nyomára bukkanni, az a megoldás kulcsa lehetne.
- Mi van azokkal, akik kezdettől tisztában voltak a tárgyak értékével?
- Azok az emberek, akik az illegális műkincs-kereskedelemből milliárdosok lettek, nem fogják nemzeti érdek miatt kockáztatni az egzisztenciájukat, az üzleteiket, a vagyonukat. Úgy vélik, ha azt mondják, jól van, itt a tárgy, amit az egész országban keresnek, a rendőrség abban a pillanatban előveszi őket. Egyébként tudom, hogy a Seuso-kincshez tartozó tárgyak felbukkantak a hazai illegális műkincspiacon.
- Jutott-e más megállapításokra is?
- Arra a következtetésre jutottam, hogy a titkosszolgálatnak, pontosabban a katonai elhárításnak köze lehetett az 1980 decemberében leszerelés előtt álló Sümegh József halálához. Valószínűleg az elhárítás úgy figyelt fel a Seuso-kincsekkel seftelő katonára, hogy a leveleit elolvasták. Az ellenőrzés alá vont fiatalemberre komoly pressziót gyakorolhattak: megfenyegették, és sokáig nem engedték haza eltávozásra. A nővérével, Sümegh Erzsébettel és közvetlen katonatársaival azt a legvalószínűbb verziót állítottuk fel, hogy a katonai elhárítás egyik besúgója - ő egyébként hivatásos tiszthelyettes volt - egy műtárgyakhoz értő emberrel együtt kereste fel Polgárdiban, illetve Kőszárhegyen. A kiskatona bizonyára nem tudta, mit csináljon, csak sejthette, hogy olyan emberek álltak az útjába, akik nála sokkal erősebbek. Nem gondolta, hogy az elhárítás pénzt akar csinálni külföldön az általa rejtegetett tárgyakból. Amikor az áldozat és látogatói beléptek a kincseket rejtő Borbély-pincébe, még egyikük sem tudta, hogy mi fog ott történni. Az elhárítás embere és a becsüs - róla annyit, hogy ismert orgazda és milliárdos műgyűjtő - nem készültek arra, hogy megölik a katonát. Akkor kerülhettek szóváltásba Sümegh Józseffel, amikor szembesülve a kincs értékével, úgy döntöttek, magukkal viszik. A kincsek elvitele ellen tiltakozó férfit lefogták, kapott egy nyugtató injekciót, amitől elkábult. Mivel nem akarták, hogy később bárkinek beszéljen, két katonai kabátövre fellógatták a pincében. Így azt a látszatot keltették, hogy felakasztotta magát. Ebbe a képbe illik bele az is, hogy a kincs további sorsát a titkosszolgálatok felügyelték. Mint kiderült, a láncolatban több olyan ember került kapcsoltba a Seuso-kinccsel, aki valamilyen külföldi speciális szolgálathoz vagy terrorszervezethez tartozott. Csak egy hiteles személy volt a vonal végén, maga Lord Northampton, aki a pénzével szállt be az üzletbe.
A katonai elhárítás jogutódjának, a Katonai Biztonsági Hivatal illetékeseinek a véleménye szerint az elhárítást érintő Dézsy-féle állítások valótlanok. A rendőrség sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta az interjúban elhangzottakat.


A régész szemével

A Seuso-kincsekkel kapcsolatos kutatómunka a régészeknek legalább olyan izgalmas feladat, mint a műkincsvédelmi nyomozóknak. Nagy Mihály archeológus, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma műemléki főosztályának vezetője a Seuso-kincsek avatott ismerője, a róluk írt tudományos publikációk szerzője.
-
A kincsekkel akkor kezdtünk el foglalkozni, amikor az Interpol magyar irodája megkeresett bennünket. Képeket mutattak a kincsek egyes darabjairól. Azt kérdezték, hiányoznak-e ilyen műtárgyak valamelyik múzeumból vagy gyűjteményből. Az idősebb kollégák tudtak egy késő római kori ezüstleletről. Még 1984-ben Los Angelesben, a Getty Múzeum raktárában figyelt fel Szilágyi János György professzor a ritkaságnak számító ezüstkészletre, amelyről ugyanabban az évben a már elhunyt Mócsy András professzor tanulmányt is írt. A Seuso-kincshez tartozó edényeket tanulmányozva az is feltűnt, hogy díszítésük és anyaguk nagyon hasonlít egy, a Nemzeti Múzeum tulajdonában levő tárgyra, a polgárdi tripusra, azaz háromlábú edénytartóra. (A tudományos kutatások eredményeként azóta a polgárdi tripusból quadripus lett, kiderült, hogy még egy láb tartozik hozzá - A Szerk.)
- A régész szemével mennyire számítanak fontosnak ezek a tárgyak?
- A római korból kevés nagyméretű és ennyire összetett kincslelet maradt fenn. Ismerünk ugyan kincseket, de azok többnyire sérültek, vagy nem ennyire gazdagok díszítésükben, felirataikban.
- Mit tudnak az egykori tulajdonosról, Seusóról és magáról a kincsről?
- Seuso nagyon gazdag és befolyásos személy lehetett, aki valószínűleg házasságkötése alkalmából ajándékként kapta ezeket a tárgyakat.
- Van-e még esély arra, hogy régészeti úton igazoljuk a tárgyak eredetét?
- Régészeti szempontból közvetett bizonyítékaink vannak: a már említett tripus, amelytől származó kopásnyomok az edényeken is láthatók, továbbá földminta nyomok és az edények feliratozása. A bizonyítás szempontjából fontos lenne ismerni azt a néhány négyzetméternyi területet, ahonnan annak idején előkerült a Seuso-kincs. Arról sem szabad lemondani, hogy előkerülnek olyan tárgyak Magyarországon, amelyek bizonyító erővel bírnak. Bármi lehetséges, igazolja ezt egy külföldi példa is. Svájcban, Basel közelében az 1950-es években került elő a földből egy értékes ezüstkincslelet, melynek egy része múzeumba került, más darabjai pedig illetéktelen kezekbe jutottak. Ezek a kincsek majdnem ötven évig lappangtak, míg a közelmúltban magángyűjtőktől kerültek elő. A Seuso-kincs több mint 1500 évig pihent a földben. A svájci példához hasonló volt a sorsa olyan múlt századi magyarországi kincsleleteknek, mint a szilágysomlyói vagy a nagyszentmiklósi.
Milyen ismert darabokból állnak a kincsek, és mit kell tudni a díszítésükről, anyagukról? Nagy Mihály leírása alapján a IV. században, a Római Birodalomban készült Seuso-edények anyaga nagy tisztaságú ezüst. Egyes tárgyak mérete szokatlanul nagy, díszítésük igen gazdag. A nagy valószínűséggel esküvői ajándéknak készült együttes tálaló- és díszedényekből, valamint mosdókészletből áll. A leletegyüttes négy darabja 60-70 centiméteres átmérőjű tálat tartalmaz, amelyek súlya 8-11 kilogramm. A legismertebb a "Használják a tálat Seuso és utódai" feliratú, amely vadászjelenteket és egy vízparton lakomázó társaságot ábrázol Pelso (Balaton) felírással. Az Achilles- és Meleagros-tálak szintén figurális díszítésűek, míg a negyedik közepén geometrikus minták vannak. Az ötvös- remekeket egy kézmosó készlet gazdagítja, két szintén geometrikus díszítésű kancsóval és egy kézmosó tállal. További darabok: az úgynevezett Állatjelenetes és a Dionysos-kancsó. Az előbbit a nyakától a talpáig 120 hatszögletű mezőre osztotta készítője, és a kis keretekbe emberalakokat, valamint 30 vadállatfigurát vésett. Az utóbbin nyolc függőleges sávban a bor és a vigasság istenéhez tartozó figurák sorakoznak. Egy ezüstdugós amfora és egy kúpos fedelű illatszertartó is az egykor gazdag nászajándék része. Végül a kincsek három egybetartozó darabjáról, a Hippolytus-készletről kell említést tennünk, amely két aranyozott ezüstvödörből és egy domborműves kancsóból áll. A kincsek tárolására, illetve a földbe való elrejtésére szolgálhatott a rézüst.
Einspach Gábor és Horvát József igazságügyi műkincsszakértők szerint a nagy tisztaságú ezüstedények véséssel és kalapálással készültek. Szépen meg vannak munkálva, felületük nagyon sima. Kidolgozásuk míves, igazi mesterdarabok. A földben évszázadokig rejtőző ezüstkincsek restaurálásuk előtt erősen el voltak feketedve.

                                                                                                                                      

 Tudom, ki a gyilkos!Bizonyítékok láncolata.....az ORFK nyomoz

                                                                                                                                                     

 

 

Kreativ Blogger díjam   

 

Free TopSite 
 

TOP-lista

GerrysTop100 pro.domo
 
BelgischeTop100 pro.domo

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Free TopSite


Rubin Toplistája

  JoniPeti Topsite

 

 

Top the Top Germany

 
Geniblal incredimail et psp

 
Top site Web Écoute
   


 

               

 

 

 


 In Memoriam

 

 

 

 

 Seuso kincsek története
Seuso bűntény1
 a kincsek kálváriája

Seuzo bűntény2
Seuso bűntény3


A világ ókori 7 csodája 
The world ancient 
7 miracles
 

A gízai Nagy piramis
The Giza piramid
Szemiramisz függőkertje
Hanging garden of Semiramis
Artemissz temploma
Temple of Artemis
Zeusz szobor Olümpiában
Zeus sculpture in Olümpia
Mauszolos síremléke
Mausolos's tomb
Rhodoszi kolosszus
The Rhodos colossus
Alexandriai világítótorony
Alexandria lighthouse

 

 A Világ Új 7 csodája  

TheWorl new 7 mirackles

Legesélyesebbek
Probables
...és képekben
and in pictures 
    Eredményhirdetés 
Results
 
Képekben
 
2007.június 07
fIn pictures


XTRÉM 
 Amatőr  búvárkodás
Amateur diving 
FOTOK
Photos 
Bali 
Bali2
Mexico és Karib vizek 
Mexico and Karib waters
 
Maldiv-szigetek
Maldiv-island
Lanzarota-Kanári-szigetek
Lazarota-Kanári -island
Madeire (Madéra-Kanári-szigetek)
Madeira-Kanari-island
Nagy Korallzátony(Ausztrália)
Big coral reef
Thaiföld
Thailand
 


  Szabadtüdős merülés 
Freediving


 
Robert Alain a falmászó 
Robert Alain the wall climber
Spidman1.
Spidman2.

 

Bázisugrók 
Base jumpers
    ugrás...épületekről 
Jump from buildings
....antennákról 
from aerials

....hídakról 
from bridges
....sziklákról 
from rocks

    
DIVATOS TESTDÍSZÍTÉSEK 
Trendy body decorations 

Tetoválás 
Tattoo
Tetoválás-képek 
Tattoo - pictures
Testfestés 
Body painting
Testfestés-képek 
Body painting - pictures
 
Cica "tesfestés"
Kitten body painting


PLASZTINÁCIÓ 
Plastination

Günther von Hagen
a plasztinátor
... 
the plastinator

...a heidelbergi kiállítás 
The Heidelberg exhibition


  A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI
The world’s biggest waterfalls  

 

Niagara (USA/Canada)  
Viktória-vízesés 
Victoria waterfall
...(Zambia/Zimbabwe)
Angel-vízesés (Venezuela)  

Angel waterfall
 

Iguazu-vízesés (Brazilia
Iguazu waterfall

    
   

  FURCSA ÉPÍTMÉNYEK 
Strange buildings

Kinai nagyfal 
The Cinese big wall
Exterstein
Húsvét szigetek 
Easter islands
Stonehenge
Nazca vonalak 
Nazka képek
Nazca lines
Newgrand
folyósírja Írország 
river grave
Moundok(dombsírok 
Moundok (hill graves)
USA

T
arxieni templomegyüttes 
Tarxien templeband
Carnak-Franciaország 

 


ÉRDEKESSÉGEK KULTÚRÁKBAN
Interests in cultures

Testtorzítás
Body distortion

...és képek
and pictures
Moszok
Moss
Amisok
Amiss

 

Igazgyöngyök
 Pearls
Gyöngyhalászok
Pear

 

Némely menühoz Regizni kell

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

  

 

Free TopSite 
 

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!