pro.domo

 M
Írj Mado  Vendégkönyvébe...  

Látogasd meg Incredi Mailos oldalamat is.

Saját tervezésű levélpapírjaim
letölthetők
!

 

Szabina gifes oldala 
FŐOLDAL
head side


Itt hirdess!
advertise here
Bannercserék 
banner changes
 Bannereim
   my banners

  

   

TŐLETEK KAPTAM 

I got it from you 

 

 

 


1.GALÉRIA galery
Képeimről röviden 
Read it please! 
Képek  PSP-vel

pictures with PSP
 
Újabbak
newer
Évszakok
 Ősz Autumn
Tél fotoim
Tél Winter

Tavasz
Valentin napra 
Nyár


   
2.GALÉRIA galery
Hölgyek
Csendélet
Tájak

Retro
  Új képek  


 
 TERMÉSZETI JELENSÉGEK  
Natural phenomena 
Napfogyatkozás

solar eclips
Holdfogyatkozás
  
lunar eclips

Fekete lyukak 
black holes

Sarki fény 
Aurora
Sarki fény képek 
Aurora pictures


Maffia 
Cosa Nostra 
 Triadok
Yakuza
Maffiozók és az  FBI 
DonnieBrasco  

TITKOK A VATIKÁNBAN 
founderSecrets in Vaticant

Opus dei
The Opus Dei

Az Opus Dei alapító... 

A Da Vinci-kód...
The Da Vinci code.
 

Isten bankára-Roberto Calvi 
God’s banker

Egy hónapos pápaság
One-month-old papac

AmrozianoThe 

 

 
   AKTÍV VULKÁNOK EU-ban 
Active volcanos in EU

 

Találkozás az ördöggel 
Encountered with the Devil
Vulkánokról
Volcanos

Herculeanum

Herculeanum and.. 

Herculeanum képekben
Herculeanum in pictures
Stromboli
Stromboli képekben 
Stromboli 2007.
Etna

Etna képekben2 
Etnapictures

Pompei

Pompei képekben

Pompei in pictures
Vezúv 
Vezúv képekben
Vezuv in pictures


 

Gleccserek  

 
 Gazdagok és híresek 
Reach and famous

 Aga Kán

 Faisal al Szaúd

Rockefeller

Rotchildok

Mitshui

Krupp

Ford

Shell

Paul Getty 

 
 
 

 

EMBERI KIÁLTVÁNY 
human manifesto

Legyetek jók...
be good
figyelj a csend szavára...
mark the word of the silence
http://www.titoktan.hu/index_b.php


 A kiválasztott
 
MENTALISTÁK
http://www.mentalizmus.hu/
http://webcast.tv2.hu/dynamic/f.html?
video_id=375092

 

 

MÁRIANOSZTRA TÖRTÉNETE

 
 

 Buttoncsere


 

 
Elvihető buttonom
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 
 


 

 

MENÜ
 
Szinkód
Szín kódok
 

 
 
Linda-fejléc.reklam
I welcome you on Mado website - Üdvözöllek honlapomon
 

 Mado    

 

 
Shell

 

Shell

A kezdet

A londoni East Enden, Samuel Marcusnak, a múlt század hetvenes éveitől kezdve különös dísztárgy-, és ritkaságboltja volt. A boltocska egyik nevezetességét a csiga- és kagylóhéjakkal teleragasztott dobozok, képkeretek és dísztárgyak jelentették. Az öregúr és fia eleinte a brit tengerpart kagylóival díszítették az áruikat. Az üzlet az évek során növekedett. Egyre nagyobb, és különlegesebb kagylókra volt szükségük, ezeket többnyire Indiából, Indonéziából, Kínából, és Japánból szerezték be. Az ifjabb Samuel Marcus ily módon számos távol-keleti kapcsolatokkal rendelkező, sokat utazó, gyöngyház- és kagylókereskedő lett.

Az olaj

Amikor Samuel Marcus, a hetvenes évek végén megalapította a SHELL Company nevű vállalatát, annak még semmi köze sem volt az olajhoz.

Az olaj néhány évvel később került az üzletbe, amikor rájöttek arra, hogy az akkor még csak világításra használt petróleum óriási üzletet jelent. Amint az olajüzlet területére léptek, rögtön beleütköztek a közmondásosan kemény és könyörtelen Rockefellerbe (a Standard Oilba).

Eleinte Marcus hajói épp úgy szállították a Rothschildok és a Nobel-cég kezében lévő bakui olajat, mint a Standard termékeit. Később azonban Rockefeller azt követelte, hogy Marcus hajói csak az ő termékeit szállítsák. Nem kis bátorság kellett annak a döntésnek a meghozatalához, hogy szembeszálljanak Rockefellerrel.

Első és igen okos húzása az volt, hogy az akkor technikai újdonságnak számító tankhajók építése felé fordult. 1892.-ben épült meg az első SHELL tankhajó, amelyet egy csiga latin nevéről Murex-nek kereszteltek. (A SHELL olajflotta hajói az óta is csigák és kagylók latin neveit viselik).

A szövetséges

Valószínűleg a Rockefeller elleni csata gyorsan, katasztrofális összeomlást hozott volna, ha nem találnak szövetségesre egy Henry Deterding nevű, (talán még Rockefellernél is találékonyabb, ötletesebb, és könyörtelenebbül) harácsolóban, akinek szintén meggyült a baja a Standard Oil-lal.

Henri Deterding, a Holland Kereskedelmi Részvénytársaság érdekeltségén belül létrehozott Királyi Holland Olajtársaság (Royal Dutch Oil) vezetője volt.

A Standard Oil ereje tudatában, egy időben és egymástól független támadást intézett A SHELL és a Royal Dutch ellen. Azt a módszert követte, amelyet oly sikerrel alkalmazott, és Amerikában "felszippantási" politikának neveztek. Kísérletet tett arra, hogy a tőzsdén megszerezze a Royal Dutch részvénytöbbségét. Deterding azonban gondosan tanulmányozta, az Amerikában megadásra kényszeríttet tucatnyi kis olajcég sorsát. A megfelelő pillanatban 1,5 millió, úgynevezett "elsőbbségi részvényt" bocsátott ki. Ezeket megbízható pénzügyi szövetségeseknél helyezte el, akik garantálták, hogy nem adják el a részvényeket Rockefeller ügynökeinek. Így kivédte az első támadást.

A londoni Rothschild bankház mind a SHELL főnökét, mind a Royal Dutch vezetőjét figyelmeztette, hogy ha állni akarják a sarat a Standard Oil-lal szemben, össze kell fogniuk. Ezt az "érdekházasságot" tehát voltaképpen a Rothschild bankház hozta össze.

A "házasság" felé tett első, döntő lépés az volt, hogy Deterding megnyert egy belső csatát (nem engedte áthelyezni a cég székhelyét Szingapúrba, ami a látszólagos, és rövidtávú előnyök ellenére súlyos taktikai hiba lett volna, így Hágában lett a központjuk).

A két férfi 1903.-ban, Londonban állapodott meg a szövetség létrejöttéről, egységfrontot alkotva, a közös ellenséggel szemben. Megalakuláskor a SHELL, a Royal Dutch és a Rothschild bankház egyenlő részt testesített meg, négy évvel később a Rothschildok a saját részüket (egyenlő arányban) eladták a másik két partnerüknek. Így született meg a Royal Dutch Shell tröszt.

Különleges ütőkártyák

Az első ilyen az volt, hogy az "olajflotta" partra szállt az USA-ban. Ezt az inváziót az tette lehetővé, hogy Deterding némileg hamarabb ismerte fel a texasi olajmezők lehetőségeit, mint Rockefeller, és néhány kisebb, független termelővel sikerült megállapodnia, még mielőtt a Standard Oil felébredt volna.

A részvények egy részét ismét megbízható kezekben helyezte el, így a tőzsdén Rockefeller továbbra sem tudta felvásárolni őket.

A következő ütőkártyájuk az angol flotta volt. Akkoriban ez volt a világ legnagyobb hajóhada. Az első világháború küszöbén a hajóknak még alig több mint 3 %-át fűtötték olajjal, de ekkorra az angol hadiflotta csaknem fele már átállt az olaj tüzelésre, amit ők láttak el olajjal.

Oroszország

A Rothschildok - akik 1907.-ben eladták részesedésüket az Ázsiai Olajtársaságban - a maguk fantasztikus pénzügyi szimatával, úgy látszik megérezték, hogy a cári Oroszországban "földrengés" közeledik… 1912.-ben (öt évvel az Októberi Forradalom előtt !!!) kivonultak a bakui olajmezőkről, és a cári olajrészvényeiket eladták Deterdingnek.

Az első világháború éveiben a Royal Dutch Shell vegyészei felfedezték a TNT-t, ami különösen a tengeralattjárók elleni, mélytengeri aknák gyártásánál volt nélkülözhetetlen, és fantasztikus hasznot hozott a cég számára. Miközben az új robbanóanyaggal töltött aknák pusztították a német tengeralattjárókat, Svédországon keresztül olajat adtak el Németországnak, az akkori világpiaci ár tizenötszöröséért…

E zsíros haszonnal felfegyverkezve néztek szembe az Októberi Forradalommal. Mielőtt 1920.-ban végleg elhagyták volna a bakui olajkikötőt, mérnökeik nagyszabású szabotázs akciót hajtottak végre (a fővezetékek jó részét a levegőbe röpítették, és a kutakat vasbetonnal tömték be).

Deterdingnek lett volna módja arra, hogy megállapodást kössön a szovjet kormánnyal. Moszkva amelynek döntő gazdasági érdeke fűződött a nyomorban lévő ország gyors felemelkedéséhez, több ízben is felajánlotta, hogy a kölcsönös előnyök alapján kész tisztességes megállapodást kötni. Deterding azonban a harcot választotta - vesztére. (Bojkottot hirdetett, Grúziában kirobbantotta az ellenforradalmi lázadást, hamis orosz pénzt dobott piacra, sőt a náci párt finanszírozásába is beszállt…) Már nem érte meg, a náci csapatok összeomlását az oroszországi csatamezőn. 1939. februárjában halt meg (német területen).

Halála után a Royal Dutch Shell szervezetileg még élesebben különbözött a Standard Oil-tól. Ma már ez a vállalat egyike a tőkés világ hatalmas, személytelenné vált szupermonopóliumainak, "tulajdonosainak" listája igen hosszú. Ez a termelő országokkal folytatott harc időszakában hátrányos volt, mert megnehezítette a hatásos és gyors döntést. Gyenge pontjuk az volt, hogy viszonylag kevés nyersolaj koncesszióval rendelkeztek, fő erősségük viszont a finomítás, a szállítás, és az elosztóhálózatuk.

 

                                                                                                                                                  

 

 

Kreativ Blogger díjam   

 

Free TopSite 
 

TOP-lista

GerrysTop100 pro.domo
 
BelgischeTop100 pro.domo

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Free TopSite


Rubin Toplistája

  JoniPeti Topsite

 

 

Top the Top Germany

 
Geniblal incredimail et psp

 
Top site Web Écoute
   


 

               

 

 

 


 In Memoriam

 

 

 

 

 Seuso kincsek története
Seuso bűntény1
 a kincsek kálváriája

Seuzo bűntény2
Seuso bűntény3


A világ ókori 7 csodája 
The world ancient 
7 miracles
 

A gízai Nagy piramis
The Giza piramid
Szemiramisz függőkertje
Hanging garden of Semiramis
Artemissz temploma
Temple of Artemis
Zeusz szobor Olümpiában
Zeus sculpture in Olümpia
Mauszolos síremléke
Mausolos's tomb
Rhodoszi kolosszus
The Rhodos colossus
Alexandriai világítótorony
Alexandria lighthouse

 

 A Világ Új 7 csodája  

TheWorl new 7 mirackles

Legesélyesebbek
Probables
...és képekben
and in pictures 
    Eredményhirdetés 
Results
 
Képekben
 
2007.június 07
fIn pictures


XTRÉM 
 Amatőr  búvárkodás
Amateur diving 
FOTOK
Photos 
Bali 
Bali2
Mexico és Karib vizek 
Mexico and Karib waters
 
Maldiv-szigetek
Maldiv-island
Lanzarota-Kanári-szigetek
Lazarota-Kanári -island
Madeire (Madéra-Kanári-szigetek)
Madeira-Kanari-island
Nagy Korallzátony(Ausztrália)
Big coral reef
Thaiföld
Thailand
 


  Szabadtüdős merülés 
Freediving


 
Robert Alain a falmászó 
Robert Alain the wall climber
Spidman1.
Spidman2.

 

Bázisugrók 
Base jumpers
    ugrás...épületekről 
Jump from buildings
....antennákról 
from aerials

....hídakról 
from bridges
....sziklákról 
from rocks

    
DIVATOS TESTDÍSZÍTÉSEK 
Trendy body decorations 

Tetoválás 
Tattoo
Tetoválás-képek 
Tattoo - pictures
Testfestés 
Body painting
Testfestés-képek 
Body painting - pictures
 
Cica "tesfestés"
Kitten body painting


PLASZTINÁCIÓ 
Plastination

Günther von Hagen
a plasztinátor
... 
the plastinator

...a heidelbergi kiállítás 
The Heidelberg exhibition


  A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI
The world’s biggest waterfalls  

 

Niagara (USA/Canada)  
Viktória-vízesés 
Victoria waterfall
...(Zambia/Zimbabwe)
Angel-vízesés (Venezuela)  

Angel waterfall
 

Iguazu-vízesés (Brazilia
Iguazu waterfall

    
   

  FURCSA ÉPÍTMÉNYEK 
Strange buildings

Kinai nagyfal 
The Cinese big wall
Exterstein
Húsvét szigetek 
Easter islands
Stonehenge
Nazca vonalak 
Nazka képek
Nazca lines
Newgrand
folyósírja Írország 
river grave
Moundok(dombsírok 
Moundok (hill graves)
USA

T
arxieni templomegyüttes 
Tarxien templeband
Carnak-Franciaország 

 


ÉRDEKESSÉGEK KULTÚRÁKBAN
Interests in cultures

Testtorzítás
Body distortion

...és képek
and pictures
Moszok
Moss
Amisok
Amiss

 

Igazgyöngyök
 Pearls
Gyöngyhalászok
Pear

 

Némely menühoz Regizni kell

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

  

 

Free TopSite 
 

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!