pro.domo

 M
Írj Mado  Vendégkönyvébe...  

Látogasd meg Incredi Mailos oldalamat is.

Saját tervezésű levélpapírjaim
letölthetők
!

 

Szabina gifes oldala 
FŐOLDAL
head side


Itt hirdess!
advertise here
Bannercserék 
banner changes
 Bannereim
   my banners

  

   

TŐLETEK KAPTAM 

I got it from you 

 

 

 


1.GALÉRIA galery
Képeimről röviden 
Read it please! 
Képek  PSP-vel

pictures with PSP
 
Újabbak
newer
Évszakok
 Ősz Autumn
Tél fotoim
Tél Winter

Tavasz
Valentin napra 
Nyár


   
2.GALÉRIA galery
Hölgyek
Csendélet
Tájak

Retro
  Új képek  


 
 TERMÉSZETI JELENSÉGEK  
Natural phenomena 
Napfogyatkozás

solar eclips
Holdfogyatkozás
  
lunar eclips

Fekete lyukak 
black holes

Sarki fény 
Aurora
Sarki fény képek 
Aurora pictures


Maffia 
Cosa Nostra 
 Triadok
Yakuza
Maffiozók és az  FBI 
DonnieBrasco  

TITKOK A VATIKÁNBAN 
founderSecrets in Vaticant

Opus dei
The Opus Dei

Az Opus Dei alapító... 

A Da Vinci-kód...
The Da Vinci code.
 

Isten bankára-Roberto Calvi 
God’s banker

Egy hónapos pápaság
One-month-old papac

AmrozianoThe 

 

 
   AKTÍV VULKÁNOK EU-ban 
Active volcanos in EU

 

Találkozás az ördöggel 
Encountered with the Devil
Vulkánokról
Volcanos

Herculeanum

Herculeanum and.. 

Herculeanum képekben
Herculeanum in pictures
Stromboli
Stromboli képekben 
Stromboli 2007.
Etna

Etna képekben2 
Etnapictures

Pompei

Pompei képekben

Pompei in pictures
Vezúv 
Vezúv képekben
Vezuv in pictures


 

Gleccserek  

 
 Gazdagok és híresek 
Reach and famous

 Aga Kán

 Faisal al Szaúd

Rockefeller

Rotchildok

Mitshui

Krupp

Ford

Shell

Paul Getty 

 
 
 

 

EMBERI KIÁLTVÁNY 
human manifesto

Legyetek jók...
be good
figyelj a csend szavára...
mark the word of the silence
http://www.titoktan.hu/index_b.php


 A kiválasztott
 
MENTALISTÁK
http://www.mentalizmus.hu/
http://webcast.tv2.hu/dynamic/f.html?
video_id=375092

 

 

MÁRIANOSZTRA TÖRTÉNETE

 
 

 Buttoncsere


 

 
Elvihető buttonom
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 
 


 

 

MENÜ
 
Szinkód
Szín kódok
 

 
 
Linda-fejléc.reklam
I welcome you on Mado website - Üdvözöllek honlapomon
 

 Mado    

 

 
Aga Kán

 

 

Aga Kán

 

Szinte üdítően hat egy olyan vagyon története, amely évszázadokon és társadalmi rendszereken vág keresztül, s amelyet jóformán meg sem kellett szerezni, mert adták !

1951-ben egy októberi napon Tanganyika (a mai Tanzánia) fővárosában, Dar es Salaamban a "mindenható főpapot", a Kazar Imámot megillető láncot helyezték egy tizenkilenc éves fiatalember nyakába, aki a Harvard Egyetemen végzett, és eladdig csak a nagy nyugati fürdőhelyek, mulatók, lóversenyistállók és törekvő ifjú filmcsillagok világában tevékenykedett. A nyaklánc színaranyból készült, csaknem három kilót nyomott, és negyvenkilenc lemezből rótták össze.

Az izmaili szekta

Ez a szám nem volt véletlen: azt jelezte, hogy az új "mindenható főpap" negyvenkilencediknek viseli ezt a tisztséget, amióta a mohamedán vallás egyik szektáját, az izmaili szektát 1200 esztendővel ezelőtt megalapították.

Az izmaili szekta vezetői az 1800-as évek közepe óta az Aga Kán nevet és méltóságot viselik. A fiatalember - aki egyébként a Kanim névre hallgatott - azóta negyedik ebben a sorban. Ő tehát hivatalos nevén a "IV. Aga Kán''.

Ez a cím sokat nyom a latban és a mérlegen… Az izmaili szekta tagjainak számát ma körülbelül húszmillióra becsülik. Szétszórt közösségekben élnek, amelyeknek sorában a tanganyikai, a "koronázó" közösség nem is a legnagyobb.

A szekta igazi központja India, Pakisztán és Irán. A húszmillió izmaili a mindenkori Aga Kánt nemcsak főpapjának, hanem politikai és mindenekelőtt gazdasági ügyei (és magatartása) fő intézőjének is tekinti. Gyakorlatilag tehát abszolút uralkodó, de összefüggő birodalom nélkül. Királysága: a szétszórt izmaili közösségek - Ugandától és Tanzániától a Közel-Keleten át Indiáig és Pakisztánig.

A mérlegelés

Ez a méltóság a viselőjét, egyben a világ leggazdagabb emberei közé emeli. A szekta húszmillió tagjának legalább negyedrésze dúsgazdag kereskedő, akiknek üzleti kapcsolatai nemcsak a fekete földrészre és Ázsiára terjednek ki, hanem Európát is behálózzák. E húszmilliós közösség arisztokráciájának évszázadokon át megvolt az a rokonszenves szokása, hogy a mindenkori imám testsúlyát néhány évenként egyszer hatalmas mérlegen lemérték, és a mérleg másik serpenyőjébe addig töltötték az aranyat, platinát vagy éppen drágakövet, amíg a mérleg egyensúlyba nem került…

A régebbi mérésekről nem áll rendelkezésre statisztika. 1946-ban azonban, amikor a második világháború után először mérték meg a szóban forgó Aga Kán nagyapját (és elődjét), az öregúr akkoriban 95 kilót nyomott, ami akkor is majdnem két és fél millió dollár érfekü aranyat jelentett…

A következő, 1950-es mérés alkalmából a mérleg másik serpenyőjébe gyémántokat raktak, amelyeknek értéke mindmáig felbecsülhetetlen…

III. Aga Kán azonban sokkal bölcsebb és világlátottabb ember volt, semhogy ne érezte volna a ceremónia szinte provokált időszerűtlenségét, az új utókat kereső, harmadik világban. Így hát a 95 kiló drágakő átvételével egy időben azt is kijelentette, hogy ez volt az utolsó ilyen mérlegelés. Valóban újabb négy esztendő múlva a nyugat-pakisztáni Karachiban (és az óta is) már csak jelképes mérlegelést hajtottak végre.

A vagyon

A nagyvonalúság természetesen nem eshetett különösebben nehezére III. Aga Kánnak. Az utolsó tényleges mérlegelés után ugyanis személyes vagyonát 600 millió angol fontra becsülték, ami akkor, 1950-ben, körülbelül kétmilliárd dollárt jelentett…

Ellentétben a nagy tőkés "harácsolók" vagyonával, itt nem lehet pontosan megállapítani a vagyon üzleti szerkezetét, miután szigorúan családi tulajdonról van szó, amely felett abszolút hatalommal rendelkezik a családfő, a mindenkori Aga Kán.

A vagyon látható része nem különösebben impozáns: néhány nagy jutafeldolgozó gyár Indiában és Pakisztánban, Európában pedig a földrész egyik legértékesebb lóversenyistállója és lótenyésztő hálózata. (Hét tenyésztőfarm Írországban, öt Franciaországban, összesen körülbelül 300, egyenként is vagyont érő telivérre.)

A legújabb vállalkozás Szardínia szigetén az úgynevezett Costa Smeralda üdülőkomplexum: Itt a család óriási ingadanoltat vásárolt a tengerparton, és a világ talán legelzártabb - s persze legdrágább - üdülőterületét fejleszti ki.

A szakemberek szerint a vagyon döntő része svájci bankok diszkrét trezorjaiban nyugszik, értékpapírokban. Ez a jövedelem igazi forrása, de az persze nem nyilvános, hogy mennyi értékpapírról és milyen vállalkozások részvényeiről van szó.

Eltekintve ezektől a viszonylag szerény üzleti vállalkozásoktól, az irtózatos vagyont tehát voltaképpen a történelem hullajtotta ennek a családnak az ölébe…

A kezdet

Körülbelül a IX. század közepére nyúlik vissza, amikor az iszlámon belül megalakult az izmaili szekta. Ez eredetileg azt hirdette, hogy Izmail fia, Mohamed-próféta csakhamar Mahdtként, Messiásként tér vissza a földre.

A szekta vezetői szerint családfájuk egészen Mohamedig nyúlik vissza, akinek leánya, Fátima, és annak férje, Ali házasságából származnék az imámok sora.

Az évszázadok során a szekta több ízben is egymással harcoló csoportokra bomlott; aszerint hogy melyik tábor tagadta meg a másik származási igényeit. A szekta vezetői, akik egy időben Mohamed leányának nevéről "fatimidák"-nak nevezték magukat, a magyar honfoglalás idején Egyiptom felett is uralkodtak…

A hasisevők

Itt hatalmukat Szaladin semmisítette meg körülbelül kétszáz esztendővel később. Egy másik szárny ugyanebben az időben, Perzsiában és Szíriában uralkodott nagy területeken, s a krónikák tanúsága szerint vezetőik voltak a kábítószerek, a hasis első megszállottjai…

Hatalmuk fenntartására általában igen egyszerű módszert választottak: meggyilkolták ellenségeiket egy rendkívül jól szervezett és kiterjedt titkos terrorszervezet segítségével. (Érdemes megjegyezni, hogy az Encyclopaedia Britannica véleménye szerint a hasisevő szóból származik a "gyilkos" szó több európai nyelvben szereplő alakja: assassin.)

A hasisevők hatalmát Szíriában a törökök, Perzsiában pedig a mongolok döntötték meg. A szíriai szárny vezetői a XVI. században, a perzsa szárny imámjai pedig az 1840-es években Indiába mentek át, s ettől kezdve India (pontosabban a mai Pakisztánt és Bangladest is magába foglaló akkori Brit India) lett a szekta legfontosabb támaszpontja.

Az első Aga Kán, aki az átkelést végrehajtotta, címét még az akkori perzsa sahtól kapta. Fia, e néven a második, csak rövid ideig élt. A modern világ számára "az Aga Kán" az ő unokája lett (e néven a harmadik), aki 1888-tól - tizenegy esztendős korától - egészen 1957-ig viselte ezt a címet. Az arany, és drágakőeső, amely a legendás és talán pontosan fel sem mérhető vagyon szinte kimeríthetetlen forrása lett, hét évtizedig az ő ölébe hullott.

A pletykalapok jóvoltából a nagyvilág elsősorban, mint lóversenyistálló tulajdonost, nábobot és szép hölgyek kedvelőjét ismerte meg III. Aga Kánt. Való igaz: az öregúr a Riviérától Floridáig és Kaliforniáig mindenütt jelen volt, ahol lovak futottak, rulett pörgött, pezsgő folyt. S az ilyen helyeken általában a szép lányok sem hiányoztak. Aga Kán rajongott a nőkért, és anyagi helyzeténél fogva ennek nem voltak különösebb akadályai.

Az első felesége

Egy perzsa hercegnő volt, ettől korán elvált. Másodszorra az éjszaka egyik hercegnőjét vette feleségül Thérése Magliano monte-carlói táncosnő személyében, akit akkoriban (az első világháború előtt) "a Riviéra legszebb asszonyának" tartottak. Amikor a második feleség 1926-ban meghalt, a multimilliomos elvett egy Andrée Carlon nevű leányt, aki korábban csokoládét és cukorkát árult a francia tengerpart legjobb mulatóhelyein

Végül: negyedszerre Franciaország szépségkirály nőjét, a nála huszonnyolc esztendővel fiatalabb Yvette Labrusse-t emelte magához, aki haláláig hűséges élettársa maradt. Amikor III. Aga Kán 1957-ben meghalt, Egyiptomban, a Nílus felső folyásánál, egy káprázatos pálmaligetben építettek számára mauzóleumot.

Mellé felesége, a "Bégura" számára egy ugyancsak márványvillát, hogy közel lehessen férje sírhantjához. A hajdani szépségkirálynő az óta is évenként egyszer lelátogat a Nílus mellé - egyébként pedig idejét riviérai palotájában tölti.

Az angolok

Mindez azonban csak a felszín volt, amelyet a pletykalapok szorgalmasan ápoltak, s a főszereplők (nevezetesen: III. Aga Kán és az angol kormány) semmit sem tettek ennek a képnek a megváltoztatására. Jó okuk volt rá. III. Aga Kán ugyanis egyik legfontosabb eszköze volt az angol uralom fenntartásának Brit Indiában, és hatásosan használták fel a hindu és a mohamedán közösség megosztására is.

Már 1906-ban Aga Kán vezette az akkori angol alkirály, Lord Minto elé azt a mohamedán nagyurakból álló küldöttséget, amely elkülönített választójogot követelt Brit India mohamedán lakosai számára. Ezt a kérést valójában az angolok sugalmazták, s ez volt a kezdete ama kettéosztási taktikának, amely utóbb Pakisztán létrehozásához, vérfürdők és háborúk egész sorához vezetett.

Aga Kán a második világháború alatt is komoly szerepet játszott az angol érdekek védelmében, mert felszólította az angol birodalmi területeken (sőt azon kívül) élő izmaili közösségeket: legyenek lojálisak Angliához. E közösségek közül igen sok élt politikai és stratégiai szempontból rendkívül kényes és értékes területen Afrika és a Közél-Kelet országaiban. Ily módon Aga Kán magatartásának óriási értéke volt Anglia számára.

Ezt a hagyományt folytatta Aga Kán fia, Ali Kán is. A világ őt is elsősorban úgy ismerte, mint a "playboyok" királyát. Ali Kán első felesége előkelő angol hölgy volt, Lord Churston leánya, akit mellékesen a Guinness sörgyáros dinasztiához is fűztek rokoni szálak. (Ebből a házasságból született Karim, a következő Aga Kán.)

Az igazi szenzáció azonban az volt, amikor 1949-ben Ali Kán feleségül vette a népszerűsége tetőpontján levő amerikai filmszínésznőt, Rita Haywortht, és attól kezdve a nagy nyugati képes lapok fényképészei szinte szüntelenül a házaspár nyomában voltak. (Volt mit fényképezni: a házasság négy évig tartott, tele viharos veszekedésekkel és kibékülésekkel, Hollywoodtól a francia Riviéráig.) A válás után Ali Kán tovább élte hírnevéhez méltó életét, és így is halt meg: egy átmulatott éjszaka után Ferrari kocsijával nekiment egy fának a párizsi Bois de Boulogne-ban.

Mint apjánál, a felszín alatt az ő esetében is megtalálhatók a politikai tevékenység nyomai. Persze az idők változásával ezek más formát öltöttek. A második világháború alatt Ali Kán az angol titkosszolgálat, az Intelligence Service hálózatának egyik vezetője volt Jeruzsálemben, és fő feladata "az arabok közötti munka" volt. A dél-franciaországi partraszállás után az angol és az amerikai titkosszolgálat között az összekötő szerepét játszotta. (Mindamellett nem feledkezett meg a családi kötelezettségekről sem: ő szabadította ki a "nácik fogságából" azokat a telivérekét, amelyeket Göring utasítására vittek el a háború alatt a család franciaországi versenyistállóiból.) A második világháború után egy ideig Ali Kán volt a pakisztáni ENSZ-delegáció vezetője.

A következő örökös

Karim, IV. Aga Kán már távolról sem ilyen színes egyéniség. Amikor nagyapja végrendeletét felolvasták, általános meglepetést keltett, hogy az öregúr őt jelölte ki utódául, átnyúlva fia; Ali Kán feje felett. A világ szemében ő is elsősorban a régi tradíciók folytatója: az esztendő három hónapját (a lóversenyszezont) párizsi palotájában tölti, az év hátralevő részében pedig megosztja figyelmét a nagyszabású szardíniai teleküzlet és néhány nem különösebben fontos ENSZ-küldetés között, amellyel rendszerint pakisztáni, angol és amerikai családi politikai kapcsolatait honorálják.

Közben változatlanul ő "a világ második leggazdagabb embere", csak azért, mert Fátima sarjadékai hosszú évtizedeken át szabályos időközökben "megmérették, és nehéznek találtattak"…

 

                                                                                                                             

 

 

Kreativ Blogger díjam   

 

Free TopSite 
 

TOP-lista

GerrysTop100 pro.domo
 
BelgischeTop100 pro.domo

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Free TopSite


Rubin Toplistája

  JoniPeti Topsite

 

 

Top the Top Germany

 
Geniblal incredimail et psp

 
Top site Web Écoute
   


 

               

 

 

 


 In Memoriam

 

 

 

 

 Seuso kincsek története
Seuso bűntény1
 a kincsek kálváriája

Seuzo bűntény2
Seuso bűntény3


A világ ókori 7 csodája 
The world ancient 
7 miracles
 

A gízai Nagy piramis
The Giza piramid
Szemiramisz függőkertje
Hanging garden of Semiramis
Artemissz temploma
Temple of Artemis
Zeusz szobor Olümpiában
Zeus sculpture in Olümpia
Mauszolos síremléke
Mausolos's tomb
Rhodoszi kolosszus
The Rhodos colossus
Alexandriai világítótorony
Alexandria lighthouse

 

 A Világ Új 7 csodája  

TheWorl new 7 mirackles

Legesélyesebbek
Probables
...és képekben
and in pictures 
    Eredményhirdetés 
Results
 
Képekben
 
2007.június 07
fIn pictures


XTRÉM 
 Amatőr  búvárkodás
Amateur diving 
FOTOK
Photos 
Bali 
Bali2
Mexico és Karib vizek 
Mexico and Karib waters
 
Maldiv-szigetek
Maldiv-island
Lanzarota-Kanári-szigetek
Lazarota-Kanári -island
Madeire (Madéra-Kanári-szigetek)
Madeira-Kanari-island
Nagy Korallzátony(Ausztrália)
Big coral reef
Thaiföld
Thailand
 


  Szabadtüdős merülés 
Freediving


 
Robert Alain a falmászó 
Robert Alain the wall climber
Spidman1.
Spidman2.

 

Bázisugrók 
Base jumpers
    ugrás...épületekről 
Jump from buildings
....antennákról 
from aerials

....hídakról 
from bridges
....sziklákról 
from rocks

    
DIVATOS TESTDÍSZÍTÉSEK 
Trendy body decorations 

Tetoválás 
Tattoo
Tetoválás-képek 
Tattoo - pictures
Testfestés 
Body painting
Testfestés-képek 
Body painting - pictures
 
Cica "tesfestés"
Kitten body painting


PLASZTINÁCIÓ 
Plastination

Günther von Hagen
a plasztinátor
... 
the plastinator

...a heidelbergi kiállítás 
The Heidelberg exhibition


  A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI
The world’s biggest waterfalls  

 

Niagara (USA/Canada)  
Viktória-vízesés 
Victoria waterfall
...(Zambia/Zimbabwe)
Angel-vízesés (Venezuela)  

Angel waterfall
 

Iguazu-vízesés (Brazilia
Iguazu waterfall

    
   

  FURCSA ÉPÍTMÉNYEK 
Strange buildings

Kinai nagyfal 
The Cinese big wall
Exterstein
Húsvét szigetek 
Easter islands
Stonehenge
Nazca vonalak 
Nazka képek
Nazca lines
Newgrand
folyósírja Írország 
river grave
Moundok(dombsírok 
Moundok (hill graves)
USA

T
arxieni templomegyüttes 
Tarxien templeband
Carnak-Franciaország 

 


ÉRDEKESSÉGEK KULTÚRÁKBAN
Interests in cultures

Testtorzítás
Body distortion

...és képek
and pictures
Moszok
Moss
Amisok
Amiss

 

Igazgyöngyök
 Pearls
Gyöngyhalászok
Pear

 

Némely menühoz Regizni kell

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

  

 

Free TopSite 
 

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!